Slon

Slon

Slony sú veľké cicavce a poznáme tri hlavné druhy: slon africký, slon lesný a ázijský slon. Slony sú rozptýlené po celej subsaharskej Afrike, južnej Ázii a juhovýchodnej Ázii. Slony sú jedinými žijúcimi príbuznými mamutov. Slony africké sú najväčšími existujúcimi suchozemskými zvieratami a môžu dosiahnuť výšku 4 m a vážiť 7000 kg. Všetky slony majú niekoľko charakteristických znakov, z ktorých najvýznamnejší je dlhý chobot, ktorý sa používa na mnohé účely, najmä na dýchanie, zdvíhanie vody a uchopenie predmetov. Ich rezáky vyrastajú ako kly, ktoré môžu slúžiť ako zbrane a ako nástroje na pohybovanie predmetov a kopanie. Veľké ušné lamely slonov pomáhajú regulovať teplotu tela. Ich stĺpové nohy môžu nosiť veľkú váhu. Africkí slony majú väčšie uši a konkávne chrbty, zatiaľ čo ázijské slony majú menšie uši a konvexné alebo rovné chrbty.

Slony sú bylinožravé a nachádzajú sa v rôznych biotopoch vrátane saván, lesov, púští a močiarov. Radšej zostanú blízko vody. Sú považované za kľúčové druhy kvôli ich vplyvu na ich prostredie. Ostatné zvieratá majú tendenciu udržiavať svoju vzdialenosť od slonov, zatiaľ čo dravci, ako sú napríklad levy, tigre, hyeny a akékoľvek divoké psy, sa zvyčajne zameriavajú len na mladých slonov alebo teľatá. Samce, teda kravy, majú tendenciu žiť v rodinných skupinách, ktoré môžu pozostávať z jednej ženy s jej teľatami alebo niekoľkých súvisiacich žien s potomkami.

Skupiny vedie často najstaršia krava. Slony majú spoločnosť založenú na štiepnej fúzii, v ktorej sa stretávajú viaceré rodinné skupiny a spájajú sa. Samci, býci, opúšťajú svoje rodinné skupiny, keď dosiahnu pubertu a môžu žiť samostatne alebo s inými býkmi. Dospelí býci väčšinou interagujú s rodinnými skupinami pri hľadaní partnera. Teľatá sú stredobodom pozornosti vo svojich rodinných skupinách a spoliehajú sa na ich matky takmer tri roky. Slony môžu dosiahnuť vek až do 70 rokov vo voľnej prírode. Komunikujú dotykom, zrakom, vôňou a zvukom; Slony používajú infrazvuk a seizmickú komunikáciu na dlhé vzdialenosti. Ich inteligencia bola porovnaná s inteligenciou primátov a veľrýb. Zdá sa, že majú sebapoznanie a prejavujú empatie pre umierajúce alebo mŕtve jedince svojho druhu.

Jednou z najväčších hrozieb pre populácie slonov je obchod so slonovinou, keďže zvieratá sú lovené pre kly zo slonoviny. Medzi ďalšie hrozby pre divých slonov patrí ničenie biotopov a konflikty s miestnymi ľuďmi. Slony sa v Ázii používajú ako pracovné zvieratá. V minulosti boli použité aj vo vojne; Dnes sú často kontroverzne vystavované v zoologických záhradách alebo využívané na zábavu v cirkusoch. Slony sú veľmi rozpoznateľné a vystupujú v oblasti umenia, folklóru, náboženstva, literatúry a populárnej kultúry.

Uši slonov majú hrubé základne s tenkými špičkami. Ušné chlopne obsahujú početné krvné cievy nazývané kapiláry. Teplá krv prúdi do kapilár, čo pomáha uvoľniť prebytočné telesné teplo do okolitého prostredia. Zo všetkých slonov, slony africké žijú v najhorúcejšom podnebí a majú najväčšie ušné klapky. Slony sú schopné počuť pri nízkych frekvenciách.

Chobot vznikol ako fúzia nosa a hornej pery, hoci v rannom fetálnom živote je horná pera a chobot oddelená. Chobot je predĺžený a špecializovaný na to, aby sa stal najdôležitejším a všestranným doplnkom slona. Obsahuje až 150 000 oddelených svalov, bez kostí a tuku. Slonové choboty majú viacero funkcií, vrátane dýchania, dotyku, uchopenia a výroby zvuku.